Autologna plazma – Eliksir mladosti 21. stoljeća

Plazma obogaćena faktorima rasta u posljednje se vrijeme ističe kao eliksir mladosti 21. stoljeća jer se u samo petnaestak minuta, koliko traje tretman, postižu izvrsni rezultati, zbog čega je postao vodeći tretman u području estetske medicine.

Kao nezaobilazan dio života, starenje nam donosi mnoge fizičke promjene kojima baš i nismo oduševljeni: gubitak tonusa i svježine kože, boranje, pjege i druga oštećenja, samo su neki od tih neprivlačnih i vidljivih tragova vremena. Najčešći uzrok starenja su, naravno, godine, ali i brojni drugi čimbenici, poput načina prehrane i stila života ili pak utjecaja okoliša, pa tako i pretjeranog izlaganja suncu.

Biološki potencijal organizma u akciji

Estetska medicina, a s njom i kozmetička industrija ne odustaju od potrage za “svetim gralom” ljepote, eliksirom mladosti. U današnje vrijeme na tržištu su dostupni brojni tretmani i preparati kojima se ni imena ne možemo uvijek sjetiti, no među svima njima možda je upravo PRP tretman (od eng. Plasma Rich Platelet, plazma obogaćena trombocitima), odnosno ACP metoda (eng. Autologous Conditioned Plasma, autologna kondicionirana plazma, autologni kondicionirani serum), najbliži cilju kojem težimo.

PRP tretman već se godinama upotrebljava u drugim medicinskim područjima, na primjer, u ortopediji, gdje se koristi za liječenje ozljeda zglobne hrskavice, tetiva i ligamenata. U posljednje vrijeme, nakon što je nekoliko poznatih osoba javno govorilo o prednostima liječenja tom metodom, sve je popularniji.

PRP metoda ustvari je novi pristup u regenerativnoj medicini koji ne koristi ništa drugo osim pacijentove krvi. Plazma bogata trombocitima vrhunska je biološka i regenerativna terapija za regeneraciju tkiva i zacjeljivanje rana pomoću autologne periferne krvi. U kliničkom smislu riječ je o određenom volumenu autologne plazme u kojoj je koncentracija trombocita iznad osnovne vrijednosti. Trombociti (krvne pločice) su ključni u procesu zaustavljanja krvarenja i popravku oštećene krvne žile. U kontaktu s tkivom dolazi do njihove aktivacije i oslobađanja proteina, zvanih čimbenici bioaktivnog rasta, koji potiču proizvodnju kolagena, rast novih stanica i regeneraciju mekih, ali i tvrdih tkiva.

Nakon aplikacije plazme obogaćene faktorima rasta, počinje proces oporavka kože i potkožnog tkiva. Stvara se novi kolagen koji se s vremenom zateže i tako vraća tonus opuštenoj koži. Prvi rezultati vidljivi su u roku od tri do četiri tjedna, dok se potpuna regeneracija kolagena očekuje nakon tri mjeseca. Zbog svega navedenoga, plazma obogaćena faktorima rasta u posljednje se vrijeme ističe kao eliksir mladosti 21. stoljeća jer se u samo petnaestak minuta, koliko traje tretman, postižu izvrsni rezultati. Stoga je posljednjih godina i postao vodeći tretman u području estetske medicine kada je riječ o pomlađivanju, ali i usporavanju procesa starenja lica. Mnoge žene su skeptične kad je riječ o anti-aging tretmanima jer ne žele prkositi prirodi, no u slučaju primjene ACP metode ono što u potpunosti dolazi do izražaja je upravo biološki potencijal organizma.

Bez dodataka – Plazmu obogaćenu trombocitima dobivamo tako da se uzme manja količina krvi koju se centrifugira te injicira u tretirano područje. Tretman ne traje dulje od 15 minuta. Riječ je o vlastitoj plazmi bez ikakvih dodataka. Autologna plazma primjenjiva je na sve tipove kože, a ubodi na mjestu primjene samo ponekad uzrokuju pojavu manjih modrica.

Velika promjena već nakon prvog tretmana

Postoje brojni znanstveni radovi koji potvrđuju učinkovitost primjene autolognog kondicioniranog seruma, odnosno dokazano je da tijekom stimulacije dolazi do pojačanog stvaranje kolagena u mekim tkivima, ali i pojave novih krvnih žila. Rezultati pokazuju da se starenje prouzročeno godinama i vanjskim čimbenicima (poput pušenja i izloženosti kemikalijama) može odgoditi PRP metodom pomlađivanja. Pomlađivanje opuštene i naborane kože vrata ovom metodom iznimno je učinkovito, a rezultati brzo vidljivi i više nego očiti. Svaki pacijent uočava velike promjene već nakon prvog tretmana – poboljšanje elastičnosti kože, nestajanje akni, zaglađivanje bora. A u samo nekoliko tjedana moguće je vidljivo poboljšati čest nesrazmjer između tonusa kože lica i vrata.

Učinkovito i sigurno

Lokalnom primjenom vlastite krvne plazme, koja dokazano potiče regeneraciju tkiva (u ovom slučaju kolagena i elastina) možemo iskoristiti biološki potencijal našeg organizma na potpuno siguran, bezbolan i učinkovit način. Pri tome, protokol liječenja treba prepustiti liječniku koji će nakon općeg pregleda i pregleda stanja kože, odrediti potreban broj tretmana. Za najbolji rezultat preporučuju se tri do četiri tretmana u razmacima od četiri do šest tjedana. Iako se rezultati liječenja PRP metodom razlikuju od osobe do osobe, kod većine pacijenata traju i do godinu dana. Za dugoročnije i što bolje rezultate svakako se preporučuju tretmani održavanja (“touch-up” tretmani).

PRP metoda pomlađivanja najbolje se kombinira s tretmanima lica i dekoltea kao što je dermapen. Riječ je o tretmanu koji se danas često naziva standardom usluga takozvanih anti-aging procedura. To je automatski uređaj koji koristi mikroiglice za sitne ubode na koži koji rezultiraju pojačanim stvaranjem kolagena kao osnovnog sastojka naše kože. Kad se kombinira s autolognom kondicioniranom plazmom postiže se maksimalan učinak pomlađivanja kože.
Nakon tretmana, tijekom cijeloga dana poželjno je izbjeći dodirivanje lica, a čišćenje ili hidriranje kože te make-up izbjeći do sljedećeg jutra.
Budući da je riječ o tretmanu koji uključuje samo ubrizgavanje vlastite plazme obogaćene trombocitima, bez dodavanja stranih supstancija, nuspojave, ako se uopće i pojave, obično su blage do umjerene. Neposredno nakon primjene većina pacijenata izgleda blago otečeno, osobito oko očiju, no to je prolazna pojava koja nestaje tijekom sljedećih nekoliko sati, a neki se pacijenti prvih 24-48 sati nakon tretmana žale na blag svrbež.

PRP postupak koristi sve faze pomlađivanja kože lica, vrata, dekoltea, ruku…:

  • povećava sintezu kolagena i elastina
  • povećava debljinu dermisa i epidermisa
  • ubrzava regeneraciju endotela i epitela
  • ispunjava fine linije i izglađuje bore
  • obnavlja i štiti sjaj kože
  • vraća svježinu i vitalnost

Leave a reply