Gubitak volumena kože – dermalni fileri (ispunjači)

S godinama, naša koža gubi na volumenu zbog smanjenja količine kolagena, masnog tkiva ili gubitak koštane mase. Kako koža stari, srednji sloj kože postaje tanji zbog gubitka kolagena, smanjujući elastičnost i vlažnost kože. Mladenački izgled ovisi o ispravnoj količini masnoća u pravim mjestima.

Gubitak volumena lica događa se radi redistribucije, akumulacije ili atrofije masnog tkiva. Masnoća se razdvaja, te pojedini jastučići masnoće počinju tvoriti odvojene strukture. Značajan gubitak koštanog tkiva također se događa u procesu starenja i bez strukturalne potpore, događa se značajna promjena našeg izgleda.

Stres i nepravilne dijete mogu uzrokovati značajne promjene na izgled našeg lica. Gubitak tjelesne mase i pijenje nedovoljne količine vode također imaju utjecaj.

Tretman dermalnim filerima nudi jednostavan način za poboljšanje izgleda. U suštini, cilj je „ispuniti“ područja iz kojih je masnoća nestala, vračajući volumen „šupljim“ mjestima. Rezultat jednog tretmana vidljiv je odmah i traje (kod nekih proizvoda) i do godine dana, dok kod tretmana usana do 6 mjeseci. Dermalnim filerima postiže se prirodan izgled koji ne utječe na mimiku lica. Lice se s vremenom mijenja, a dermalni fileri omogućuju suptilnu kontrolu nad našim izgledom.

Što je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca našeg tijela koja pomaže hidraciji i dodavanju volumena našoj koži. Prirodna hijaluronska kiselina se raspada u našem tijelu unutar jednog do dva dana i stalno se regenerira. Tijekom vremena, taj mehanizam obnove hijaluronske kiseline se usporava čime se vlažnost i volumen smanjuje. Hijaluronska kiselina koristi se za estetske tretmane, no u novije vrijeme se koristi i za liječenje artritisa zglobova kako bi se olakšalo kretanje, te u operaciji očiju. Prisutna je u cijelom našem tijelu.

 

Što su dermalni fileri?

Dermalni fileri su preparati injektibilne hijaluronske kiseline. Neki proizvodi su potpuno prirodni, dok drugi sadrže i neke sintetičke materijale. Koristi se već duže vremena i pretpostavlja se da oko 30 milijuna ljudi uspješno koristi navedene preparate.

Najčešće korišten oblik hijaluronske kiseline je mekani gel koji se sastoji od stabilizirane hijaluronske kiseline ne-životinjskog porijekla. Dodaje volumen koži koristeći princip privlačenja vode molekulama hijaluronske kiseline te dolazi do bubrenja.

 

Područja tretmana

Dermalni fileri uglađuju crte lica i bore, stvaraju punije usne, oblikuju konture lica te revitaliziraju kožu. Najčešće tretirana područja su:

  • Crte od nosa do usta (nazolabijalne bore)
  • Crte oko usta (perioralne i oralne linije)
  • Povećanje volumena usana i definiranja granice usta
  • Povećanje obraza
  • Može se koristiti za nadomjestak gubitka volumena tkiva i korekciju ožiljaka

Koliko traje tretman?

Tretman se izvodi unutar 15-30 minuta. Prije tretmana je potrebno razgovarati s liječnikom o željama i očekivanjima tretmana. To je vrsta tretmana kojeg možete napraviti jednostavno „za vrijeme pauze“.

Je li tretman bolan?

Mnogi proizvodi hijaluronske kiseline sadrže lidokain, koji ima anestetski učinak nakon prvog uboda. Općenito, ublažavanje boli nije potrebno prilikom aplikacije. U slučaju blage neugode, možemo primijeniti anestetsku kremu u području primjene.

Obzirom da je područje usana vrlo osjetljivo, lokalni anestetik se preporuča prije tretmana, no nije uvijek nužan.

 

Vidljivost rezultata

Estetski rezultati su odmah vidljivi. Nakon tretmana moći ćete primijetiti razliku. S vremenom će se efekat povećati zbog toga što hijaluronska kiselina privlači vodu postepeno.

 

Leave a reply