LIJEČENJE ĆELAVOSTI

NOVE METODE U REGENERACIJI VLASIŠTA

Možemo li zaustaviti alopeciju, odnosno gubitak kose? Pitanje je koje si u današnje vrijeme postavljaju brojni stručnjaci kao i oni kojima je kosa počela opadati. Najnovija istraživanja kažu da se i do 80% muškaraca u svom životu suoči s gubitkom kose, neki već u dvadesetima!

Gubitak kose u najvećem broju slučajeva nasljeđujemo od roditelja, a drugi razlozi koji mogu biti uzrokom su: uzimanje određenih lijekova, previše vitamina A, nedostatak proteina, bolest i stres. No, dobra vijest je da je gubitak kose, u slučaju da nije uzrokovan genetskim faktorima, u većini slučajeva reverzibilno stanje! Najčešća vrsta alopecije ili gubitka kose je androgena alopecija.

Muškarci najčešće ostaju bez kose između dvadesete i tridesete godine života. Kod žena, androgena alopecija se javlja nešto kasnije, obično u menopauzi kada dolazi do hormonalnih promjena u organizmu. Razlika između gubitka kose kod muškaraca i žena je poglavito u tome što je kod žena obično riječ o difuznom i generaliziranom obliku stanjivanja i gubitka kose te rijetko vodi do potpunog gubitka kose kao kod muškaraca s istim oblikom.

Polukružno područje oko ušiju te iznad vrata u pravilu uvijek ostaje netaknuto, jer te folikule ne sadrže androgene prijemnike, a nazivamo ga „Hipokratov vijenac“.

Druga po učestalosti je tzv. alopecia areata, odnosno prorjeđivanje kod kojeg kosa ubrzano nestaje, u kružnim ili ovalnim arealima, u području lica, ali i tijela. Nažalost, uzrok ove vrste je i dalje nepoznat.

METODA

Danas postoje različite metode borbe protiv gubljenja kose, ali nisu se sve pokazale učinkovitima.

Dosadašnji zlatni standard za regeneraciju folikula dlake i liječenje alopecije vlasišta bila je autologna kondicionirana plazma, produkt vlastite krvi koji trombocitima i aktivnim faktorima rasta djeluje revitalizirajuće, potiče cirkulaciju i jača potkožni sloj gdje se nalaze folikuli.

Poliklinika Ribnjak Vam PRVA U HRVATSKOJ predstavlja novi Rigenera sustav za tretiranje tegoba s vlasištem! Za razliku od ostalih tretmana koji imaju za cilj prevenirati, Rigenera sustav ima mogućnost preokrenuti isti proces u Vašu korist!

Kako funkcionira Rigenera sustav?

Do sada se postupak liječenja matičnim stanicama temeljio na uzimanju matičnih stanica iz koštane srži ili masnog tkiva. Razvoj biomedicine nam sada omogućuje regeneraciju vlasišta korištenjem matičnih stanica izdvojenih iz male količine kože.

Rigenera sustav omogućuje uzimanje matičnih stanica uz minimalnu razinu invazivnosti!

Uređaj djeluje po prinicpu mehaničke disagregacije, tj. usitnjavanja biološkog tkiva (hrskavice, kože) uz pomoć specijalnih mikronoževa.

Laboratorijske studije pokazuju da stanice dobivene ovom metodom sadrže pozitivne znakove mezenhimalnih progenitorskih stanica i imaju iskoristivost od preko 90%, što ukazuje na njihovu veliku regenerativnu sposobnost.

Ovom metodom izdvajanja matičnih stanica čuva se vanstanična matrica, čime se osigurava njihova vlastita fiziološka sposobnost diferencijacije u ostale tipove tkiva.

Cijeli proces traje oko 30ak minuta, a nakon aplikacije lokalnog anestetika pristupa se uzimanju malog uzorka hrskavice ili kože s područja stražnje strane uha uređajem poznatim pod nazivom „punch“. Na mjestu uzimanja uzorka ostaje minimalan ožiljak koji se najčešće pusti da zaraste krasticom, a rijetko se postavljaju šavi. Po uzimanju uzorka slijedi proces usitnjavanja kojim se iz uzorka izdvajaju matične stanice koje predstavljaju ključ uspjeha ove metode. Nakon 4-5 minuta mješavina matičnih stanica i 0.9% fiziološke otopine se navlači u špricu i spremna je za aplikaciju po tjemenu. Očekivano trajanje kose koja raste kao rezultat tretmana Rigenera sustavom iznosi minimalno dvije do četiri godine!

Preko 15 godina brinemo za vašu ljepotu

Poliklinika Ribnjak od svojih početaka na prvo mjesto stavlja brigu za svoje klijente. Naši djelatnici, redom vrhunski, svjetski priznati specijalisti u svojim područjima, unaprjeđuju svoja znanja i donose najnovije svjetske spoznaje kako bi vam pružili najviše standarde usluga.

Kontiunirano usavršavanje i proširenje usluga omogućuje širok spektar vrhunskih usluga na jednome mjestu.

Kontaktirajte nas putem email obrasca