OTOPLASTIKA

Korekcija klempavih uški kod djece

Općenito

Uška ima, osim funkcije „antene“ koja skuplja zvučne valove i provodi ih prema zvukovodu, i estetsku ulogu.

Deformacije uške mogu se pojaviti u različitim oblicima, ali najčešće kao odstojeća uška, odnosno uška s nepravilnim položajem otklona od glave, a ova deformacija je poznatija je pod nazivom „klempave uši“.

U podlozi bolesti je prevelik kut između središnjeg dijela uške (conche) i koštane podloge na kojoj uška leži (mastoida), ili se radi o nedovoljno presavijenom središnjem dijelu ušne školjke (antihelix). Ove promjene su uočljive i nakon rođenja, ali u prvim godinama života poprime konačan oblik sazrijevanjem i otvrdnućem hrskavice.

Deformacija se može pojaviti na jednom ili oba uha, podjednako na oba spola, a neke studije pokazuju i nasljedni karakter ove bolesti, a ista se može tretirati u bilo kojoj životnoj dobi – bilo djetinjstvo, bilo odrasla dob.

Upravo radi svoje estetske uloge u cjelokupnom izgledu glave i lica, „klempave uši“ mogu biti razlog djetetove nesigurnosti, a u konačnici i kompleksa manje vrijednosti, zbog podrugljivog karaktera djece u okruženju malog bolesnika.

Zapravo je to i najveći motiv, kako djeci, tako i roditeljima, da se odluče za otoplastiku, jer kod „klempavih ušiju“ nema funkcionalnih smetnji u provođenju zvučnog signala. Prednost izvođenja ovog zahvata u djetinjstvu (najbolje posljednjim vrtićkim godinama), oko 6. godine uška normalne veličine pa nema bojazni za neproporcionalan rast okolnog tkiva u odnosu na ušku.

Važno je za napomenuti kako operacija ne bi trebala biti izvođena samo radi želje roditelja već treba i malom pacijentu dopustiti da sudjeluje i bude u potpunosti informiran o samom postupku.

O zahvatu

Kirurški zahvat je u biti siguran i uspješan. Najčešće se izvodi u općoj anesteziji, dok se kod odraslih može izvoditi u lokalnoj anesteziji, a traje između 60 i 90 minuta.

Rez se nalazi iza uha pa je praktički nevidljiv postoperativni ožiljak.

Nakon završenog zahvata glava se umota u mekani zavoj kako bi se zaštitile uši i u tom položaju potaknuo proces cijeljenja. Konci se odstranjuju nakon tjedan dana , te je tada moguće oprati kosu i područje glave oko uške. Kako ne bismo imali ponovno savijanje uški prema naprijed, potrebno je nositi traku na glavi tijekom noći.

Oporavak

Uši mogu biti manje bolne i utrnule nekoliko dana nakon zahvata i možda ćete morati piti lijekove protiv bolova. Može doći do razvoja modrica i naticanja koje će se povući nakon tjedan dana. Budući da se operacija provodi iza uha, ostati će maleni ožiljak skriven u blizini preklopa između uha i strane glave. Odraslima se preporučuje da uzmu slobodan tjedan na poslu za inicijalno zacjeljivanje i oporavak. Djeca bi trebala izbjegavati kontaktne sportove i igranje otprilike tri tjedna.

Na kraju, bitno je za reći kako je ovo vrlo jednostavan zahvat koji uvelike pridonosi kako estetskoj, tako i psihosocijalnoj komponenti čovjekova života. Kao i kod drugih zahvata, moguće su i komplikacije, kao što su hematom, infekcije i razvijanje većih ožiljaka kod osoba s genetskom predispozicijom, ali su iznimno rijetke kod ove vrste kirurških zahvata.

Stručni tim Poliklinike Ribnjak sastoji se od specijalista plastične kirurgije, posebno educiranih za zahvate u djece, sa golemim kliničkim iskustvom.

Obratite se sa punim povjerenjem.

Preko 15 godina brinemo za vašu ljepotu

Poliklinika Ribnjak od svojih početaka na prvo mjesto stavlja brigu za svoje klijente. Naši djelatnici, redom vrhunski, svjetski priznati specijalisti u svojim područjima, unaprjeđuju svoja znanja i donose najnovije svjetske spoznaje kako bi vam pružili najviše standarde usluga.

Kontiunirano usavršavanje i proširenje usluga omogućuje širok spektar vrhunskih usluga na jednome mjestu.

Kontaktirajte nas putem email obrasca