Smanjenje grudi

GINEKOMASTIJA – POVEĆANE MUŠKE GRUDI

Oduvijek postoje povećane muške grudi, ali ginekomastija nije u prošlosti ni približno bila toliko „pod povećalom“ kao danas. Sve veći interes muške populacije za korekcijom ovog stanja, posljedica je i sve veće svjesnosti izgledom našeg tijela.

Ginekomastija predstavlja benigno stanje. U osnovi se radi o povećanom nakupljanju tkiva u području muške dojke. Povećane grudi kod muškarca mogu se javiti u raznim razdobljima života, pa tako razlikujemo prolaznu ginekomastiju u doba puberteta, potom promjenu u srednjim godinama, te u staračkoj dobi. Također, obzirom na anatomske karakteristike, razlikujemo nakupljanje masnog tkiva, nakupljanje žljezdanog tkiva, te mješovito nakupljanje navedenih tkiva. U skladu sa utvrđenim tipom ginekomastije, korekcija može varirati od liposukcije do kirurškog zahvata.

Ginekomastija je, u većini slučajeva, posljedica povećane razine spolnih hormona. Do toga može dovesti i pretjerana upotreba anaboličkih androgenih steroida, što je obično slučaj kod određenih sportaša.

O ZAHVATU

Smanjenje muških grudi nije bitno manje zahtjevna operacija od zahvata na ženskim grudima. Ovisno o tipu ginekomastije, koriste se različite tehnike korekcije. Minimalno invazivnu liposukciju (radio-frekventnu metodu) primjenjujemo potpuno sigurno i efikasno za korekciju povećanih naslaga masnog tkiva.

Ukoliko je povećana količina žljezdanog tkiva, potreban je kirurški zahvat kojim se to tkivo odstranjuje. Kirurški rez je maksimalno poštedan i nalazi se u razini areole.

Kao i prije svake druge operacije, dužnost plastičnog kirurga je da kroz prvi razgovor iznese sve operativne mogućnosti. Kao i kod svakog kirurškog estetskog zahvata, i ovdje je bitno imati realna očekivanja.
Detaljno se informirajte o samom zahvatu. Naš iskusan tim plastičnih kirurga stoji Vam na raspolaganju za sva pitanja. U slučaju odluke, potrebno je obaviti predoperativne pripreme.

Ukoliko ste pušač, uputiti ćemo Vas da smanjite pušenje na najmanju moguću razinu. Također, određeni lijekovi smanjuju sposobnost zgrušavanja krvi (poput Aspirina, Marivarina, Heparina i sl.), te ih je potrebno prestati uzimati prije zahvata, ili prilagoditi njihovu primjenu, naravno u dogovoru sa anesteziologom.

TIJEK ZAHVATA

Poliklinika Ribnjak opremljena je suvremenim i jedinstvenim uređajem za radiofrekventu liposukciju. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, sedaciji pacijenta ili, po potrebi, u općoj anesteziji.

High definition liposukcija podrazumijeva detaljan pregled operatera, prilikom kojeg se dojka prvo markira, zatim se injektira specijalna otopina. Slijedi pristup na regiju te se kroz dvije male incizije od nekoliko milimetara tankim sondama višak tkiva ukloni pod negativnim tlakom.

Praktički je moguće u cijelosti ukloniti sav višak masnog tkiva, bez ikakvih vidljivih znakova poslije. Žljezdano tkivo dojke je zadana vrijednost, stoga je potrebno to naglasiti prije samog zahvata liposukcije. Ponekad je potrebno zahvat izvesti u općoj anesteziji, nakon prethodnog detaljnog dogovora sa pacijentom i anesteziološkim timom.

NAKON ZAHVATA

Nakon operacije potrebno je nositi poseban steznik kroz 5 do 6 tjedana. Disciplinirano nošenje steznika bitno je za konačni rezultat. Neposredno nakon zahvata, prisutna je manja oteklina navedenog područja, koja ubrzano splašnjava. Potrebno je redovito previjati mjesto ulaska kanile pod kožu.

Zahvaljujući „lipolitičkom“ efektu, koji se javlja nakon liposukcije, rezultati su par tjedana iza zahvata još bolji i vidljiviji. Obzirom na minuciozni pristup i iskustvo operatera, traumatiziranje tkiva je minimalno, što svakako doprinosi konačnom rezultatu zahvata. Otprilike 2 tjedna iza operacije, dozvoljeno je vratiti se fizičkim aktivnostima u smislu vježbanja.

MJERE OPREZA

Ukoliko liposukciju izvodi kvalificirano i verzirano osoblje, minimalizirana je pojava neželjenih događanja, Spomenimo najčešće – oticanje u području djelovanja sonde, podljeve te postoperativnu bol. Pravilna indikacija, uz kvalitetno izvedenu intervenciju na područjima pojačanog nakupljanja masti, jamstvo su uspješnosti zahvata.

Bitno je uvijek naglasiti, liposukcija nije konačno rješenje za pretilost. Potreban je kompletan pristup rješenju, što uključuje i adekvatne anticelulitne tretmane. Oni se provode prije ili poslije liposukcije, pod nadzorom stručnog osoblja, u svrhu optimalnog rezultata.

Preko 15 godina brinemo za vašu ljepotu

Poliklinika Ribnjak od svojih početaka na prvo mjesto stavlja brigu za svoje klijente. Naši djelatnici, redom vrhunski, svjetski priznati specijalisti u svojim područjima, unaprjeđuju svoja znanja i donose najnovije svjetske spoznaje kako bi vam pružili najviše standarde usluga.

Kontiunirano usavršavanje i proširenje usluga omogućuje širok spektar vrhunskih usluga na jednome mjestu.

Kontaktirajte nas putem email obrasca